Σαλάτα με τόνο και αγκινάρα

Από τον Κώστα Τσίγκα
chef, εστιατόριο Testaccio Cucina Italiana
www.testaccio.gr

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 

Υλικά

1 σαλάτα εξοχική Φρεσκούλης
1 κονσέρβα τόνου ή 200 γρ. φρέσκος τόνος ψητός
60 γρ. κρουτόν ή φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί
80 γρ. αγκινάρα (φρέσκια ή από βαζάκι)
kale chips (προαιρετικά)*
φρέσκο θυμάρι

 

για το ντρέσινγκ

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ξύδι
2 κουταλιές σούπας limoncelo
1 κουταλ. γλυκού μαγιονέζα
1 πρέζα ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι

 

*το kale είναι ένας τύπος λαχανίδας, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του μπρόκολου και μοιάζει με άγριο λάχανο. Στο εμπόριο θα βρείτε συσκευασίες από έτοιμα kale chips 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 
  1. Προετοιμασία για ντρέσινγκ: Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε μπλέντερ.
  2. Ψήνουμε την αγκινάρα (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια) και την κόβουμε σε κομμάτια
  3. Ετοιμάζουμε τα kale chips ως εξής: κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτι αφού τα έχουμε στεγνώσει πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε λάδι και αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού. Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 250 º. Στην συνέχεια τοποθετούμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα σε αυτό τα κομμένα φύλλα. Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να γίνουν καφέ οι άκρες των φύλλων (περίπου 20’ λεπτά).
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της σαλάτας σε μπολ. Προσθέτουμε τα κομμάτια της αγκινάρας, τον τόνο, τα κρουτόν και το φρέσκο θυμάρι. Τοποθετούμε τα kale chips πάνω από την σαλάτα μας και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.