Σαλάτα με ψητά τοματίνια, τυρί και κρουτόν

Από τον Βαγγέλη Λονίκο
chef, εταιρεία Daily Taste foodservices
www.daily-taste.gr
Σαλάτα με ψητά τοματίνια, τυρί και κρουτόν
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: 

Υλικά

1 σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης
1 τεμάχιο ψωμί τσιαπάτα ψημένο και κομμένο σε κομμάτια ή 2 φέτες χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κομμάτια
6-8 τοματίνια σωταρισμένα
1 κουταλιά σούπας χοντρό αλάτι
100γρ. τυρί ταλέτζιο ή κασέρι γλυκό

 

για το ντρέσινγκ της σαλάτας

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας κρασί barolo ή βινσάντο Σαντορίνης
1 κουταλιά σούπας ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι

 

για το άλειμμα των κρουτόν

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
½ σκελίδα σκόρδο τριμμένη
5 φύλλα βασιλικό φρέσκο ή ½ κουταλ. γλυκού ξερό βασιλικό

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 
  1. Προετοιμασία για ντρέσινγκ: Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε μπλέντερ.
  2. Πασπαλίζουμε τα τοματίνια με το χοντρό αλάτι και τα σωτάρουμε ή τα ψήνουμε στον φούρνο στους 160º για 5’ λεπτά.
  3. Κόβουμε την τσιαπάτα ή το χωριάτικο ψωμί σε κομμάτια. Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το άλειμμα των κρουτόν και βουτάμε τα κομμάτια ψωμιού σε αυτό. Στην συνέχεια τοποθετούμε τα κομμάτια σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα ψήνουμε μέχρι να ξεραθούν στους 150º (περίπου 10’).
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της σαλάτας σε μπολ. Προσθέτουμε τα σωταρισμένα τοματίνια, το τυρί κομμένα σύμφωνα με την προτίμηση μας, τα κρουτόν μας και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.