Πλαστός με χόρτα και φέτα

Από την Ιωάννα Σταμούλου
Πλαστός με χόρτα και φέτα

Υλικά για ένα ταψί διαμέτρου 32εκ. περίπου

  • 500γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό
  • 2 φλιτζάνια γάλα ή νερό (περίπου)
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία χορτόπιτα Φρεσκούλης
  • 2-3 κλαδάκια δυόσμο Φρεσκούλης ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλαδάκια άνηθο Φρεσκούλης ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία κρεμμύδι σε κύβους Φρεσκούλης
  • 200γρ. φέτα ή τυρί κατσικίσιο σπασμένο στο χέρι σε κομμάτια.
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Αδειάζετε τη σακούλα με τα χορταρικά σε λεκανίτσα. Αλατίζετε, τρίβετε και τα ζυμώνετε με το χέρι έτσι ώστε να χάσουν τον όγκο τους και να μαλακώσουν. Ανακατεύετε μέσα το κρεμμύδι σε κυβάκια, τον επιπλέον δυόσμο, τον άνηθο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, το τυρί και λίγο από το ελαιόλαδο.
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Κρατάτε ½ φλιτζάνι από το καλαμποκάλευρο στην άκρη και ρίχνετε το υπόλοιπο σε μπολ μαζί με 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο γάλα ή νερό χρειάζεται ώστε να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
  3. Αλείφετε το ταψί σας με αρκετό βούτυρο και απλώνετε πάνω το μισό χυλό καλύπτοντας με αυτόν τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού.
  4. Στρώνετε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση με τα χόρτα και την πασπαλίζετε με το μισό από το καλαμποκάλευρο που έχετε κρατήσει. Σκεπάζετε με τον υπόλοιπο χυλό ρίχνοντάς τον από πάνω και καλύπτοντας όσο γίνεται τη γέμιση. Ραντίζετε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο.
  5. Ψήνετε τον πλαστό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η επιφάνειά του.