Πράσινη σαλάτα με ψητή τομάτα, σοταρισμένο μήλο και χοιρινό καπνιστό μπούτι

Από τον chef Αλέξανδρο Παπανδρέου
www.alexandrospapandreou.gr
Πράσινη σαλάτα με ψητή τομάτα, σοταρισμένο μήλο και χοιρινό καπνιστό μπούτι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 5-6 λεπτά

Για 4 άτομα

 

Υλικά

 

300 γραμμάρια σαλάτα αρχοντική Φρεσκούλης

1 μήλο

2 τομάτες

180 γραμμάρια χοιρινό καπνιστό μπούτι κομμένο σε κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης

Για το dressing πορτοκαλιού:

150 γραμμάρια ελαιόλαδο

80 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

40 γραμμάρια λευκή κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι και λεμόνι

1 κουταλιά μέλι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Σε ένα μικρό μίξερ τοποθετείτε τα υλικά για το dressing, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, την λευκή κρέμα βαλσαμικού, το μέλι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο dressing.

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το μήλο σε χοντρές φέτες, τις τομάτες σε φέτες πάχους ½ εκ και ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Ψήνετε τις τομάτες για 2-3 λεπτά, συνολικά και από τις 2 μεριές, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν οι τομάτες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρετε το μήλο μαζί με το χοιρινό καπνιστό μπούτι για 2-3 λεπτά μέχρι να βγάλει το χοιρινό τα αρώματα του και να πάρει ωραίο χρώμα το μήλο.

Σε ένα μπολ τοποθετείτε την σαλάτα αρχοντική μαζί με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, περιχύνετε με το dressing, προσθέτετε τις ψητές τομάτες μαζί με το μήλο και το χοιρινό καπνιστό μπούτι, ανακατεύετε καλά και προσεχτικά και σερβίρετε.