Σαλάτα βαλεριάνα

με χαλούμι και σάλτσα μούρων

από την Αντωνία Κατή

Για 4 άτομα

1 πακέτο φρέσκα φύλλα βαλεριάνα ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ

2 κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)

2 αυγά (βρασμένα)

4-6 φέτες χαλούμι

4 σύκα

1 αβοκάντο

Κουκουνάρι (καβουρδισμένο)

Μερικά μούρα (blackberries, blueberries, κ.α.)

Ξύσμα λεμονιού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη σάλτσα

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλιές σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί ή μπαλσάμικο

Χυμό ½ λεμονιού

1 κουταλιά σούπας μέλι από άνθη ή θυμαρίσιο

Αλάτι

Μερικά μούρα

Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα: ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, πλένουμε τη βαλεριάνα και την στεγνώνουμε καλά. Την ρίχνουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Καθαρίζουμε τα αυγά, τα σύκα και το αβοκάντο, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε στη σαλάτα. Τηγανίζουμε ελαφρά σε αντικολλητικό σκεύος το χαλούμι και το κόβουμε σε κύβους. Το ρίχνουμε κι αυτό στη σαλατιέρα με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.