Σαλάτα με τόνο και αγκινάρα

από τον Κώστα Τσίγκα

Υλικά

1 σαλάτα Εξοχική Φρεσκούλης

1 κονσέρβα τόνου ή 200 γρ. φρέσκος τόνος ψητός

60 γρ. κρουτόν ή φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί

80 γρ. αγκινάρα (φρέσκια ή από βαζάκι)

Κale chips (προαιρετικά)*

Φρέσκο θυμάρι

Για το dressing

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. σούπας ξύδι

2 κ.σ. limoncello

1 κ.γ. μαγιονέζα

1 πρέζα ζάχαρη

Ξύσμα από μισό λεμόνι

*το kale είναι ένας τύπος λαχανίδας που ανήκει στην οικογένεια του μπρόκολου και μοιάζει με άγριο λάχανο. Στο εμπόριο θα βρείτε συσκευασίες από έτοιμα kale chips 

 
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά για το dressing σε μπλέντερ.

Ψήνουμε την αγκινάρα (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια) και την κόβουμε σε κομμάτια

Για να ετοιμάσουμε τα kale chips, κόβουμε τα φύλλα σε κομμάτια αφού τα έχουμε στεγνώσει πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε λάδι και αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού. Εντωμεταξύ έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 250 º. Στη συνέχεια, τοποθετούμε λαδόχαρτο σε ένα ταψί και απλώνουμε μέσα σε αυτό τα κομμένα φύλλα. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν καφέ οι άκρες των φύλλων.

Ρίχνουμε τη σαλάτα σε μπολ. Προσθέτουμε τα κομμάτια της αγκινάρας, τον τόνο, τα κρουτόν και το φρέσκο θυμάρι. Τοποθετούμε τα kale chips πάνω από την σαλάτα μας και περιχύνουμε με το dressing.