Χορτόπιτα με φέτα

από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
www.alexandrospapandreou.gr

Υλικά

4 χοντρά χωριάτικα φύλλα

2 συσκευασίες Χορτόπιτα Φρεσκούλης

1 συσκευασία Σπανάκι Φρεσκούλης

4 κ.σ. ελαιόλαδο

4 ψιλοκομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης

1 ψιλοκομμένο Πράσο Φρεσκούλης

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. βούτυρο

300 γρ. φέτα χοντροσπασμένη

½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος 

½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 

3 αυγά

Ελαιόλαδο για τα φύλλα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Τμηματικά και για όσες φορές χρειαστεί, σοτάρουμε, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν, το μείγμα για χορτόπιτα και το σπανάκι.

Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι με ένα μπολ από κάτω και τα πιέζουμε ελαφρώς γα να φύγουν τα περιττά υγρά.

Ξαναβάζουμε το βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.

Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε το περιεχόμενο του τηγανιού μαζί με τα σοταρισμένα χορταρικά, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, τα αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.

Με την βοήθεια ενός πινέλου, περνάμε με ελαιόλαδο ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο, το οποίο περνάμε και αυτό με ελαιόλαδο και τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο από πάνω σχηματίζοντας ένα σταυρό για να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στρώνουμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα, το ένα κάθετα και το άλλο οριζόντια, όπως και τα κάτω, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 40-45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα φύλλα και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.

Όταν η πίτα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.