Σαλάτα Αρχοντική

από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
http://www.argiro.gr

Σαλάτα με αρώματα φθινοπώρου. Τα καραμελωμένα καρύδια, το τραγανό μπέικον και τα μήλα συνθέτουν μια εντυπωσιακή και πεντανόστιμη σαλάτα με διαφορετικές υφές.

 

Υλικά

2 συσκευασίες σαλάτα Αρχοντική Φρεσκούλης

1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κόκκινο μήλο με τη φλούδα του κομμένο σε λεπτές φέτες

2 φέτες μπέικον

1 φλ. μανούρι ή φέτα σε τρίμματα

½ φλ. κράνμπερι

1 φλ. καραμελωμένα καρύδια

Για το dressing

⅓ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μέλι

2 κ.σ. μηλόξυδο

Λίγο αλάτι

Για τα καραμελωμένα καρύδια

1 φλ. καρύδια πεταλούδα (μισά καρύδια)

3 κ.σ. ζάχαρη

Λίγο πιπέρι καγιέν

Λίγη πάπρικα καπνιστή

 

Εκτέλεση

Για την Αρχοντική σαλάτα, πρώτα φτιάχνουμε τα καραμελωμένα καρύδια για να κρυώσουν.

Βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε αντικολλητικό τηγάνι. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει για λίγα λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει, ανακατεύουμε καλά με λαδωμένο κουτάλι να ντυθούν τα καρύδια με καραμέλα.

Βγάζουμε αμέσως σε αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο μπέικον για 2-3 λεπτά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει και να γίνει τραγανό.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ανοιχτή πιατέλα. Απλώνουμε πρώτα τα φύλλα της σαλάτας, στρώνουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και πασπαλίζουμε με τα κράνμπερι, τα καραμελωμένα καρύδια και τα τρίμματα του τυριού.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing και περιχυνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.