Ψωμάκια Ατμού (Bao Buns)

με Πικάντικο Χοιρινό και Λαχανοσαλάτα

Από την Εύα Μονοχάρη
food blogger
www.funkycook.gr

Υλικά για 4-5 άτομα

Για το πικάντικο χοιρινό (pulled pork)
600 γρ. χοιρινό λαιμό ή κότσι
2 κρεμμύδια
300 ml. μηλίτη
1 κουταλιά της σούπας μαύρη μαλακή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη
½  κουταλάκι του γλυκού τσίλι
½  κουταλάκι του γλυκού πιπέρια
½  κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
½  κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αποξηραμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα
30 ml. σάλτσα worcestershire
20 ml. ελαιόλαδο

Για τα ψωμάκια ατμού bao buns
α’ μείγμα
440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά στιγμής
60 ml. γάλα
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 ½ κουταλάκια του γλυκού baking powder
¾  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

β’ μείγμα
100 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού νισεστέ
½ κουταλάκια του γλυκού baking powder

Για την πολίτικη λαχανοσαλάτα
1 πολίτικη σαλάτα Φρεσκούλης
80 ml. μηλόξυδο ή ξύδι λευκό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι θαλασσινό

Για την coleslaw με ξινόμηλο και ραπανάκια
1 σαλάτα λάχανο-καρότο Φρεσκούλης
1 ξινόμηλο
2 ραπανάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι θαλασσινό
3 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο φρέσκο
 

Εκτέλεση

Το πικάντικο χοιρινό (pulled pork)
Στο γουδί ανακατεύουμε και «σπάμε» όλα τα μπαχαρικά, με αυτό το μείγμα καλύπτουμε το χοιρινό.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε πολύ καλά το χοιρινό με το ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μηλίτη, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα,  τη worcestershire και αφού πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για για 3 ώρες ελέγχοντας τα υγρά του.

Αμέσως όπως είναι ζεστό το ξεψαχνίζουμε μ΄ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα που έχει απομείνει.

Τα ψωμάκια ατμού (bao buns)
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα bao buns, βάζοντας τη μαγιά να ενεργοποιηθεί με το νερό και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά και αφού καλύψουμε με μεμβράνη τροφίμων αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

Στον πάγκο μας πασπαλίζουμε το μείγμα β’ και ακουμπάμε τη ζύμη, χωρίζουμε σε 24 κομμάτια και με τον πλάστη την πατάμε ελαφρά ν΄ανοίξει κυκλικά, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο βάζοντας ανάμεσα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε 24 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί για ν΄ακουμπήσουμε επάνω τα bao buns και τ΄αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Τα ψήνουμε στον ατμό για περίπου 8-10 λεπτά.

Τα βγάζουμε προσεκτικά και αφού κρυώσουν, σερβίρουμε τα ψωμάκια ατμού (bao buns)  με χοιρινό συνδυάζουμε τα μισά με λαχανοσαλάτα τουρσί και τα άλλα μισά με coleslaw.

Η πολίτικη λαχανοσαλάτα
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και μέσα στο μπωλ συσκευασία προσθέτουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στο ψυγείο τη λαχανοσαλάτα να μαριναριστεί για 2- ώρες.

Στεγνώνουμε τη σαλάτα σε τρυπητό και τη σερβίρουμε.

Η coleslaw  με ξινόμηλο και ραπανάκια
Σε μεγάλο μπωλ τρίβουμε το ξινόμηλο και τα ραπανάκια, προσθέτουμε τη σαλάτα λάχανο καρότο και αλάτι κατά βούληση πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να πέσει όγκος της και τη βάζουμε σε τρυπητό να βγάλει τα υγρά της.

Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μηλόξυδο, το λεμόνι, τη ζάχαρη και πιπέρι .

Κατόπιν ανακατεύουμε το dressing με τη σαλάτα προσθέτουμε τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.