Ψωμάκια ατμού (Bao buns)

με πικάντικο χοιρινό και λαχανοσαλάτα

από τη food blogger, Εύα Μονοχάρη
www.funkycook.gr

Υλικά

Για το πικάντικο χοιρινό (pulled pork)
600 γρ. χοιρινό λαιμό ή κότσι
2 κρεμμύδια
300 ml μηλίτης
1 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
½ κ.γ. τσίλι
½ κ.γ. πιπέρια σε κόκκους
½ κ.γ. σπόροι κόλιανδρου
½ κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
¼ κ.γ. μαντζουράνα
30 ml Worcestershire sauce
20 ml ελαιόλαδο

Για τα ψωμάκια ατμού Bao buns

Mείγμα A'

440 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. μαγιά στιγμής
60 ml γάλα
2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
2 κ.σ. φυτικό λάδι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ. Βaking powder
¾ κ.γ. αλάτι

Mείγμα Β'

100 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. νισεστές
½ κ.γ. Βaking powder

Για την Πολίτικη λαχανοσαλάτα
1 σαλάτα Πολίτικη Φρεσκούλης
80 ml μηλόξυδο ή ξύδι λευκό
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι θαλασσινό

Για την σαλάτα Coleslaw με ξινόμηλο και ραπανάκια
1 σαλάτα Λάχανο-Καρότο Φρεσκούλης
1 ξινόμηλο
2 ραπανάκια
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. μαγιονέζα
3 κ.σ. μηλόξυδο
Χυμός από ½ λεμόνι
1 κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι θαλασσινό
3 κ.σ. κόλιανδρος φρέσκος

Εκτέλεση

Για το πικάντικο χοιρινό (pulled pork)
Ανακατεύουμε και «σπάμε» όλα τα μπαχαρικά στο γουδί. Με αυτό το μείγμα καλύπτουμε το χοιρινό.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας στο ελαιόλαδο, γυρνώντας το από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον μηλίτη, τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τη Worcestershire sauce. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες, ελέγχοντας τα υγρά του.

Αμέσως, ενώ είναι ζεστό, ξεψαχνίζουμε το κρέας με ένα πιρούνι και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα που έχει απομείνει.

Για την Πολίτικη λαχανοσαλάτα
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε τη λαχανοσαλάτα στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες. 

Στραγγίζουμε τη σαλάτα σε τρυπητό και σερβίρουμε.

Για την σαλάτα Coleslaw με ξινόμηλο και ραπανάκια
Τρίβουμε το ξινόμηλο και τα ραπανάκια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη σαλάτα Λάχανο-Καρότο και αλάτι κατά βούληση, πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να πέσει όγκος της, και τη βάζουμε σε τρυπητό να βγάλει τα υγρά της.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το μηλόξυδο, το λεμόνι, τη ζάχαρη και το πιπέρι.

Κατόπιν, ανακατεύουμε το dressing με τη σαλάτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Για τα ψωμάκια ατμού (Βao buns)
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα Βao buns, βάζοντας τη μαγιά να ενεργοποιηθεί με το νερό και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά κι αφού καλύψουμε με μεμβράνη τροφίμων, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε το μείγμα Β' στον πάγκο μας και ακουμπάμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε σε 24 κομμάτια και τα πατάμε ελαφρά με τον πλάστη για να πάρουν κυκλικό σχήμα. Τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, τοποθετώντας ενδιάμεσα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Κόβουμε 24 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί για να ακουμπήσουμε επάνω τα Βao buns και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.

Τα ψήνουμε στον ατμό για περίπου 8-10 λεπτά.

Τα βγάζουμε προσεκτικά και αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε με χοιρινό, συνδυάζοντας τα μισά με την Πολίτικη λαχανοσαλάτα και τα άλλα μισά με σαλάτα Coleslaw.