Σαλάτα Κόμπ (Cobb salad) με κοτόπουλο

μπέικον και dressing γκοργκοντζόλας

από τη food blogger, Ελένη Βονισάκου, www.thefoodiecorner.gr

Υλικά

100 γρ. μπέικον καπνιστό

2 φιλέτα μικρά στήθος κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής

¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

⅛ κ.γ. αλάτι

⅛ κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 συσκευασίες σαλάτα Εξοχική Φρεσκούλης  

1 συσκευασία Τοματίνια Φρεσκούλης

2 αβοκάντο μικρά, ώριμα, χοντροκομμένα

70 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κομματάκια (προαιρετικά)

3 αυγά βιολογικά, βραστά, κομμένα σε φέτες

1 κ.γ. σχοινόπρασο (chives), ψιλοκομμένο

Για το dressing γκοργκοντζόλας

50 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα, σε θερμοκρασία δωματίου

120ml (½ φλ.) κεφίρ (ή ξινόγαλο)

60ml (¼ φλ.) γιαούρτι στραγγιστό

60ml (¼ φλ.) μαγιονέζα

30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο

⅛ κ.γ. αλάτι

1 πρέζα (1/16 κ.γ.) πιπέρι μαύρο

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπούμε με σύρμα την γκοργκοντζόλα, το κεφίρ, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Λιώνουμε το τυρί , χτυπώντας το μείγμα όσο μπορούμε μέχρι να γίνει λείο το dressing. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, και το τοποθετούμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ξεροψηθεί γυρίζοντάς το δυο τρείς φορές (περίπου 9-10 λεπτά συνολικά). Βγάζουμε το μπέικον, αφήνοντας το λαδάκι του στο τηγάνι.

Όσο ψήνεται το μπέικον, κάνουμε μια οριζόντια τομή στο πλάι κάθε φιλέτου, στο πιο παχύ σημείο. Κόβουμε κατά μήκος σχεδόν όλο το φιλέτο αλλά σταματάμε πριν κοπεί στα δυο. Ανοίγουμε το κρέας για να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο, αλλά λεπτότερο κομμάτι (το σχήμα θα είναι κάτι μεταξύ καρδιάς και πεταλούδας). Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τις δυο πλευρές.

Όταν απομακρύνουμε το μπέικον από το τηγάνι, προσθέτουμε το κοτόπουλο (στο λαδάκι του μπέικον). Ψήνουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί στο εσωτερικό του (περίπου 6-8 λεπτά συνολικά, ανάλογα το πάχος του κρέατος). Ελέγχουμε, κόβοντας το πιο παχύ σημείο – αν είναι λευκό είναι έτοιμο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Απλώνουμε τις σαλάτες σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα μπολ. Προσθέτουμε τα τοματίνια, το αβοκάντο, την γκοργκοντζόλα και τα αυγά. Κόβουμε το μπέικον και το κοτόπουλο σε φέτες και τα προσθέτουμε κι αυτά. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, σταδιακά, ανακατεύοντας. Έτσι, θα πετύχουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε, σύμφωνα με το δικό μας γούστο.