Σαλάτα με καπνιστή πέστροφα

ξινόμηλο και μυρωδικά

από τη food blogger, Εύα Μονοχάρη
www.funkycook.gr

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από μια φρέσκια, δροσερή και νόστιμη σαλάτα. Πάρε για παράδειγμα τη σαλάτα με καπνιστή πέστροφα, ξινόληλο και μυρωδικά! Κι αν οι άλλες σαλάτες με καπνιστή πέστροφα που δοκίμασες σου φάνηκαν πιο χειμωνιάτικες, αυτή είναι η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα ή μάλλον ψαρολασαλάτα! 

Συχνά, μια σαλάτα με καπνιστό ψάρι χρειάζεται να ισορροπήσει με πιο ανάλαφρες και δροσερές γεύσεις. Ειδικά το καλοκαίρι, θέλω στις σαλάτες μου dressing μόνο με ελαιόλαδο και χυμούς από εσπεριδοειδή ή ξύδι.

Μια σαλάτα με ψάρι βέβαια, χρειάζεται και έναν συνδυασμό από ολόφρεσκα λαχανικά άριστης ποιότητας. Η λύση βρίσκεται πλέον στο σακουλάκι, έτοιμη για σερβίρισμα κι ακούει στο όνομα, Φρεσκούλης!

Γι' αυτή τη συνταγή, διάλεξα να χρησιμοποιήσω τη σαλάτα Καπριτσιόζα Φρεσκούλης, που συνδυάζει ιδανικά τη δροσιά της λόλας με τη σπιρτάδα της ρόκας και ταιριάζει υπέροχα με την καπνιστή πέστροφα. 

Επίσης, τα καλά νέα είναι πως με τις σειρές φρέσκων μυρωδικών και λαχανικών για μαγείρεμα, ο Φρεσκούλης σε βγάζει επιτέλους από τον κόπο να πλένεις και να καθαρίζεις, αλλά και να πετάς, καθώς τα προϊόντα συσκευάζονται με τρόπο που να παραμένουν ολόφρεσκα για μία ολόκληρη εβδομάδα.  

Δοκίμασε αυτήν τη σαλάτα! Αν δεν είσαι φαν της καπνιστής πέστροφας, χρησιμοποίησε φιλέτο άλλου ψαριού, γαρίδες ή και κοτόπουλο, που επίσης ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά. Θα δεις, πως ο συνδυασμός με το «φρέσκο» μυρωδάτο dressing άνηθου, τη μαραθόριζα και το ξινόμηλο είναι εξαιρετικός, και σίγουρα θα κερδίσει μια θέση στο τραπέζι σου!

 

Υλικά
1 φιλέτο καπνιστή πέστροφα
1 σαλάτα Καπριτσιόζα Φρεσκούλης
1 ξινόμηλο
1 μαραθόριζα
3 ραπανάκια
3-4 καρύδια
Αυγά πέστροφας, προαιρετικά

Για το dressing
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης
15 γρ. Άνηθος Φρεσκούλης
10 γρ. μάραθος
1 σκελίδα σκόρδο
20 ml ξύδι από λευκό κρασί
1 λεμόνι
40 ml ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι χοντρό

 

Εκτέλεση 

Στον επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), πολτοποιούμε όλα τα υλικά για το dressing, προσθέτοντας στο τέλος το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι αν χρειαστεί.

Ψιλοκόβουμε τη μαραθόριζα, χοντροτρίβουμε το ξινόμηλο και τα 2 ραπανάκια, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το φιλέτο της πέστροφας, την οποία έχουμε θρυμματίσει με τα χέρια μας.

Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα του dressing, ανακατεύουμε και τοποθετούμε την ψαροσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε το τρίτο ραπανάκι σε λεπτές φέτες, τοποθετούμε τη σαλάτα σε σκεύος σερβιρίσματος και ραντίζουμε με dressing.

Προσθέτουμε την ψαροσαλάτα που ετοιμάσαμε, το υπόλοιπο φιλέτο, τα ραπανάκια, τα καρύδια χοντροτριμμένα και τα αυγά της πέστροφας.

Ραντίζουμε με άφθονο dressing και σερβίρουμε.