Πλαστός με χόρτα

δυόσμο και φέτα

από την Ιωάννα Σταμούλου
www.sweetly.gr

Υλικά

500 γρ. καλαμποκάλευρο ψιλό

2 φλ. γάλα ή νερό (περίπου)

⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 συσκευασία Χορτόπιτα Φρεσκούλης

2-3 κλαδάκια ψιλοκομμένος Δυόσμος Φρεσκούλης 

2-3 κλαδάκια ψιλοκομμένο​ς Άνηθος Φρεσκούλης 

1 συσκευασία Κρεμμύδι σε κύβους Φρεσκούλης

200 γρ. φέτα ή τυρί κατσικίσιο σπασμένο με το χέρι σε κομμάτια.

100 γρ. βούτυρο λιωμένο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Αδειάζουμε τα χορταρικά σε λεκανίτσα. Τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε και τα ζυμώνουμε με το χέρι, ώστε να χάσουν τον όγκο τους και να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε μέσα το κρεμμύδι, τον επιπλέον δυόσμο, τον άνηθο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, το τυρί και λίγο από το ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°. Κρατάμε ½ φλιτζάνι από το καλαμποκάλευρο στην άκρη και ρίχνουμε το υπόλοιπο σε μπολ μαζί με 1 κ.γ. αλάτι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο γάλα ή νερό χρειάζεται, ώσπου να προκύψει ένας πηχτός χυλός.

Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.περίπου με αρκετό βούτυρο και απλώνουμε πάνω τον μισό χυλό, καλύπτοντας με αυτόν τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού.

Στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση με τα χόρτα και την πασπαλίζουμε με το μισό από το καλαμποκάλευρο που έχουμε κρατήσει. Σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό, ρίχνοντάς τον από πάνω και καλύπτοντας όσο γίνεται τη γέμιση. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο.

Ψήνουμε τον πλαστό για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνειά του να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.