Πράσα με ζαμπόν και τυρί

από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
http://www.argiro.gr

Μια γρήγορη συνταγή με πολλή νοστιμιά. Ιδανική για καλέσματα.​

 

Υλικά

8 Πράσα Φρεσκούλης

8 μεγάλες φέτες ζαμπόν

4 ψιλοκομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια Φρεσκούλης

2 χοντροτριμμένα καρότα 

Για την κρέμα

2 φλ. γάλα

2 κ.σ. κορν φλάουρ

1 κ.σ. βούτυρο

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλάτι

150 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη

 

Εκτέλεση

Για τη συνταγή αυτή, καθαρίζουμε τα πράσα και χρησιμοποιούμε μόνο το άσπρο μερος. Κρατάμε το υπόλοιπο για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή.

Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6 λεπτά σε αλατισμένο νερό.

Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό.

Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, την αποσύρουμε. Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Απλώνουμε στη βάση ενός πυρίμαχου σκεύους, που να χωρά τα πράσα ίσα-ίσα, 2-3 κουταλιές από την κρέμα.

Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμένο καρότο όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τυλίγουμε ένα-ένα τα πράσα με μια φέτα ζαμπόν. Το τοποθετούμε στο ταψί κολλητά το ένα στο άλλο. 

Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ελαφρά.

Σερβίρουμε τα πράσα ζεστά με πράσινη σαλάτα και τραγανό ψωμί.