Αρχοντική με χοιρινό καπνιστό μπούτι

ψητή τομάτα και σοταρισμένο μήλο

από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
www.alexandrospapandreou.gr

Υλικά

2 συσκευασίες σαλάτα Αρχοντική Φρεσκούλης

1 μήλο

2 τομάτες

180 γρ. χοιρινό καπνιστό μπούτι κομμένο σε κυβάκια

2 Φρέσκα Κρεμμυδάκια Φρεσκούλης

Για το dressing πορτοκαλιού

150 γρ. ελαιόλαδο

80 γρ. χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

40 γρ. λευκή κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι και λεμόνι

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μίξερ, τοποθετουμε τα υλικά για το dressing, το ελαιόλαδο, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, τη λευκή κρέμα βαλσαμικού, το μέλι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και τα χτυπούμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο dressing.

Σε ένα ξύλο κοπής, κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το μήλο σε χοντρές φέτες και τις τομάτες σε φέτες πάχους ½ εκ. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψήνουμε τις τομάτες και από τις 2 μεριές για 2-3 λεπτά συνολικά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και ξαναβάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το μήλο μαζί με το χοιρινό καπνιστό μπούτι για 2-3 λεπτά μέχρι να βγάλει τα αρώματά του το κρέας και να πάρει ωραίο χρώμα το μήλο.

Σε ένα μπολ, τοποθετούμε τη σαλάτα Αρχοντική μαζί με τα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και περιχύνουμε με το dressing. Προσθέτουμε τις ψητές τομάτες μαζί με το μήλο και το χοιρινό καπνιστό μπούτι, ανακατεύουμε καλά και προσεκτικά, και σερβίρουμε.