Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο

Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο

από το Foodie Corner
www.thefoodiecorner.gr

Μερίδες 2-4

 

Υλικά

Για τα σπαράγγια

250 γρ σπαράγγια πράσινα, φρέσκα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1/4 κ.γ. αλάτι

 

Για το dressing:

1 σκελίδα σκόρδο (ωμό ή ψημένο με τα σπαράγγια, δείτε βήμα 3)

1 μέτριο αβοκάντο (140 γρ καθαρισμένο)

3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (όχι πολύ μικρά κομμάτια)

1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (όχι πολύ μικρά κομμάτια)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμός λάιμ φρεσκοστιμμένος

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/8 κ.γ. ταμπάσκο

4-6 κ.σ. νερό

 

Για τη σαλάτα

100 γρ (1/2 κούπα) μαύρες φακές beluga, βρασμένες (δείτε το Δείξε μου)

100 γρ (1/2 κούπα) φαγόπυρο, βρασμένο (δείτε το Δείξε μου)

1 συσκευασία (160 γρ) σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης

1/2 κούπα ηλιόσπορος καθαρισμένος

60 γρ μύρτιλα (blueberries), προαιρετικά

λίγο ανθότυρο, προαιρετικά

 

Δείξε μου ιδέες και προτάσεις

Φακές beluga

Τις βρίσκουμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά. Τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμένα ήθελαν περίπου 30 λεπτά και τις έβρασα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και ένα δαφνόφυλλο.

 

Φαγόπυρο

Το βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα με βιολογικά. Το βράζουμε σκεπασμένο σε αναλογία 1 μέρος φαγόπυρο προς 2 μέρη νερό (για μισή κούπα φαγόπυρο δηλαδή βάζουμε μια κούπα νερό), με 1/2 κ.γ. αλάτι. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αν έχει μείνει λίγο νερό το σουρώνουμε καλά.

 

Βήματα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα (200 αντιστάσεις). Αραδιάζουμε τα σπαράγγια σε μια λαμαρίνα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και απλώνουμε ώστε να είναι σε μια στρώση. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ανάλογα το πάχος τους, μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε δίπλα στα σπαράγγια βάζουμε και τη σκελίδα σκόρδου να ψηθεί. Αφήνουμε τα σπαράγγια στην άκρη.

 

Σε ένα μεγάλο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων τοποθετούμε το σκόρδο (ψημένο ή ωμό), το αβοκάντο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, το αλατοπίπερο και το ταμπάσκο. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε 4 κ.σ. νερό και ξαναχτυπάμε να αραιώσει το dressing. Αν θέλουμε προσθέτουμε άλλες δυο κουταλιές νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφήνουμε τη σος στην άκρη.

 

Βάζουμε τις φακές, το φαγόπυρο, την σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης, τον ηλιόσπορο, και τα μύρτιλα αν τα χρησιμοποιήσουμε, σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το περισσότερο dressing, ανακατεύουμε, και αν θέλουμε προσθέτουμε και το υπόλοιπο. Στολίζουμε με τα σπαράγγια και το ανθότυρο (αν το χρησιμοποιήσουμε) και σερβίρουμε αμέσως.