Τονοσαλάτα με αυγό

ελιές, κάπαρη και σπιτική μαγιονέζα

από τη food blogger, Εύα Μονόχαρη
www.funkycook.gr

Υλικά

1 σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης

2 κονσέρβες τόνου σε νερό

1 αβοκάντο

2 αυγά σφιχτά

6-7 πράσινες ελιές

1 κ.σ. κάπαρη

1 λάιμ ή λεμόνι

2 φέτες ψωμί

2 σκελίδες σκόρδο

20 ml ελαιόλαδο

Δυόσμος Φρεσκούλης

Βασιλικός Φρεσκούλης

Για τη σπιτική μαγιονέζα

1 κρόκος αυγού

200 ml ηλιέλαιο

80 ml απαλό ελαιόλαδο

2 κ.σ.  ξύδι λευκό

1 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 κ.γ. μουστάρδα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι


Εκτέλεση

Ξεκινάμε, ετοιμάζοντας τη μαγιονέζα. Ενώνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μια κανάτα, ενώ στο μίξερ, χτυπουμε τον κρόκο του αυγού με τη μουστάρδα, το ξύδι και το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε πολύ σιγά το λάδι σε ροή, συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να τελειώσει.

Τέλος, καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και διατηρούμε τη μαγιονέζα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Κόβουμε το ψωμί για να φτιάξουμε τα κρουτόν. Προσθέτουμε τα σκόρδα αφού τα πιέσουμε για να ανοίξουν, τα πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά.

Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Ξεπλένουμε την κάπαρη και κόβουμε σε φέτες τις μισές ελιές.

Σε ένα μπολ, κόβουμε με τα χέρια τη σαλάτα σε μικρότερα κομμάτια και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε πιπέρι, θυμάρι, τον χυμό ενός λάιμ και τη μισή ποσότητα από τον τόνο, την κάπαρη και τις ελιές, και ανακατεύουμε.

Αναμειγνύουμε τον υπόλοιπο τόνο με 2-3 κουταλιές μαγιονέζα.

Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιάτο σερβιρίσματος, προσθέτοντας τον υπόλοιπο τόνο στη μέση, τα αυγά κομμένα στα 2 και τα κρουτόν. Τελειώνουμε με ελιές, κάπαρη και μαγιονέζα, και σερβίρουμε αμέσως.