Τονοσαλάτα με Αυγό

Ελιές, Κάπαρη και Σπιτική Μαγιονέζα

Από την Εύα Μονόχαρη
food blogger
www.funkycook.gr

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

  • 1 σαλάτα Ιταλική Φρεσκούλης
  • 2 τόνους  σε νερό
  • 1 αβοκάντο
  • 2 αυγά σφιχτά
  • 6-7 πράσινες ελιές
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • 1 λάιμ ή λεμόνι
  • 2 φέτες ψωμί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 ml. ελαιόλαδο
  • Φρέσκα Μυρωδικά (Δυόσμος και Βασιλικός) Φρεσκούλης

για τη σπιτική μαγιονέζα

  • 1 κρόκο αυγού
  • 200 ml. ηλιέλαιο
  • 80 ml. απαλό ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας  ξύδι λευκό
  • 1 κουταλιά της σούπας λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι


Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με τη μαγιονέζα:
  2. Σε μια κανάτα ενώνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο ενώ στο μίξερ χτυπάμε το κρόκο του αυγού με τη μουστάρδα, το ξύδι και το χυμό λεμονιού, ρίχνουμε πολύ σιγά το λάδι σε ροή συνεχίζοντας την ανάδευση μέχρι να τελειώσει.
  3. Τέλος καρυκεύουμε με αλατοπίπερο και διατηρούμε τη μαγιονέζα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  4. Κόβουμε το ψωμί για να φτιάξουμε τα κρουτόν, προσθέτουμε τα σκόρδα τα οποία πιέζουμε ν΄ανοίξουν, τα πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά.
  5. Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον βάζουμε σ΄ένα μπωλ , ξεπλένουμε την κάπαρη και κόβουμε σε φέτες τις μισές ελιές.
  6. Σε μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τη σαλάτα και την κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρότερα κομμάτια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε πιπέρι, θυμάρι, χυμό ενός λάιμ και τη μισή ποσότητα από τον τόνο, την κάπαρη και τις ελιές και ανακατεύουμε.
  7. Τον υπόλοιπο τόνο τον αναμειγνύουμε με 2-3 κουταλιές μαγιονέζα.
  8. Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιάτο σερβιρίσματος προσθέτουμε τον υπόλοιπο τόνο στη μέση, τ΄αυγά κομμένα στη μέση, τα κρουτόν και τελειώνουμε με ελιές, κάπαρη και μαγιονέζα και σερβίρουμε αμέσως.